Народното събрание се събра на извънредно заседание. Запачнаха ожесточени дебати по

...
Народното събрание се събра на извънредно заседание. Запачнаха ожесточени дебати по
Коментари Харесай

Ожесточени дебати по първия вот на недоверие към кабинета, Борисов и Пеевски не са в залата

Народното събрание се събра на изключително съвещание.

 

Запачнаха яростни диспути по първия избор на съмнение към държавното управление на акад. Николай Денков, който беше импортиран от опозицията. Но сглобката ще оцелее, тъй като е " постоянна ", разгласи преди два дни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Опозицията не може да събере 121 гласа, колкото са нужни да мине избор на съмнение, има единствено 71.

 

Заседанието на Народното събрание стартира, откакто се записаха 150 депутати и с това в залата имаше кворум. Депутатите са общо 240 и с цел да стартира съвещание, би трябвало да са регистрирани най-малко половината плюс един, или минимум 121.

 

В залата е цялото държавно управление.

Отсъстват водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и множеството депутати от ГЕРБ. Липсват също Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ.

 

Градусът на напрежението се подвигна още с първите изявления в пленарната зала.

 

България е напът да се трансформира от експортьор на електрическа енергия във вносител с всички, произлизащи от това опасности, съобщи Искра Михайлова от „ Възраждане “, която изложи от парламентарната трибунамотивите на вносителите на вота на съмнение.

Михайлова напомни, че базов аршин за развиване на енергетиката е съществуването на личен запас.

Безотговорните дейности на това държавно управление подписаха смъртната присъда на българската енергетика, уточни Михайлова. Тя добави, че цели райони в Южна България са под риск от икономическа злополука, която ще докара до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс, в нашата страна. Искра Михайлова съобщи, че публичният заем на доверие към това държавно управление е изцяло привършен. Продължаването на неговата работа би довела до извънредно тежки последствия за България в дълготраен проект и сме на мнение, че то не е способно да пази националните ползи. Лобизъм, корупция, несръчност в областта на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези райони, съобщи Михайлова.

  

След нея думата взе някогашният министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков. Патетичното му изявление обаче разсмя залата.

  

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков съобщи от трибуната: „ Днес имаме на избор на съмнение - единствено 128 дни след избирането на кабинета „ Денков “ от това Народно събрание. Не знам по какъв начин тези 128 дни имат нещо общо с тематиките, които вие преплитате във вашите изявления. Според вас акад. Денков очевидно носи отговорност за миналите 30 години. И през днешния ден съм сигурен, че вие ще плашите тъкмо вашите гласоподаватели още веднъж със мраз, мрак, високи сметки на ток, тъкмо както предходната година служебното държавно управление правеше.

Миналата седмица дружно взехме решение да не ограничаваме въглищните мощности чак до 2038 година Да, има заплаха да се понижат опциите за американските централи на база пазарните сили. Именно по тази причина ни трябват парите от Европа, с цел да помогнем на работещите в бранша – 1,6 милиарда лева Ако ги загубим, средствата няма да идат за обществени ограничения, енергиен преход, преквалификация или икономическо развиване. Ясно беше обяснено, че в идващите три месеца можем да работим дружно с профсъюзите и работещите в бранша, с цел да създадем оптимално най-хубавото за хората. Затова и кабинетът подписа съглашението.

Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в Европейски Съюз. Други биха се радвали, в случай че бяхме част от евразийския съюз на Путин. Трети от вас биха говорили за Македония, без да има общо със бранш „ Енергетика “.

Да употребявате избор на съмнение като част от предизборната ви акция демонстрира предизборна отпадналост. Имате единствено агитация, учредена на боязън. Този избор няма да мине, само че дано ви е ясно, че ще продължим да се борим за хората в енергийния бранш, за образовани деца, съвременна България, по-високоплатени българи, за нашата татковина “, безапелационен бе Петков.

 

След него Тошко Йорданов от ИНТ изчете опорките, които пиарът на Политическа партия Найо Тицин разпратил на министрите за " колосалните триумфи на държавното управление ". " И тъй като вие сте колосални некадърници, ви остявам опорките на трибуната да си ги четете ", сподели Йорданов, с което взриви залата. 

 

Въпреки че държавното управление действително не е застрашено от вота, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е неудовлетворен от доста от министрите на Денков и се зарече при ротацията най-малко 7-8 да бъдат заменени. 

Борисов няма желание да смъкна държавното управление, само че няма и да го поддържа изцяло. А от залата и при дебатите, и при гласуването ще отсъстват знакови лица на ГЕРБ, с което Борисов ще покаже на Денков, че има неодобрение. ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи дружно имат 168 депутати - отсъствието на неколцина от тях няма да заплаши кабинета, само че ще е знак, че сглобката " скърца ".  " Елементарна математика - Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Възраждане нямат тези гласове. Движение за права и свободи гласоподава с ПП-ДБ и с нас. В четвъртък ще бъде една говорилня, в петък ще се гласоподава и няма да мине. Правителството може да падне, единствено в случай че ПП-ДБ или ние се оттеглим от него и не влезе никой различен ", изясни Борисов.

 

Още при внасянето на вота на съмнение, водещият политик на Движение за права и свободи Делян Пеевски дефинира настояването на опозицията като " пропиляно време за Народното събрание ". " Правителството ще има поддръжката ни, в случай че си извършва уговорките към хората ", многозначително се обърна обаче Пеевски към членовете на кабинета.  

 

" Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " считат, че кабинетът " Денков-Габриел " не се е справил съответно с проблемите в бранш енергетика.

 

В претекстовете си вносителите от Българска социалистическа партия, Възраждане и Има Такъв Народ показват, че в недалечното минало България беше неоспорим енергиен водач в Югоизточна Европа. Атомната централа в Козлодуй, неповторимият по мащаби комплекс “Марица-изток ”, вероятността за създаване на АЕЦ “Белене ” и още редица други предприятия и уреди подсигуряваха за десетилетия напред това, че България ще бъде изцяло обезпечена енергийно и ще създава електрическа енергия по този начин, че да подсигурява съществени облаги от експорт.

В годините бяха затворени блокове на АЕЦ “Козлодуй ”, зачерта се планът АЕЦ „ Белене “, провалени бяха газопроводът “Южен поток ” и нефтопроводът „ Бургас-Александруполис “, а бъдещето на въгледобива у нас ставаше все по-неясно. Близо 15 години ръководещите от ГЕРБ не направиха нищо, с цел да защитят националния интерес - нещо, което видяхме образно, че е допустимо и в границите на Европейски Съюз, защото през днешния ден поляците не се тормозят за своите мини и ТЕЦ-ове, акцентират вносителите. Според тях, сегашната ръководеща коалиция е траяла тази политика и през днешния ден тя доближава до своя логически край, под опеката на най- безпринципната политическа сглобка в новата българска история. В допълнение към всичко това, болшинството в Народното събрание взе решение държавното управление да продаде оборудването за АЕЦ „ Белене “ и да сложи в риск доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. България е на път да се трансформира от експортьор на електрическа енергия във вносител, с всички произлизащи от това опасности, означават вносителите.

Те напомнят, че още в 44 Народно събрание, на 31.01.2020 година е признато решение, което подсигурява, че въглищни централи в България няма да бъдат закривани в обозримо бъдеще и държавният Топлоелектрическа централа - 2 ще бъде гарантиран да работи на цялостен потенциал в дълготраен проект.

На 12.01 тази година, на процедура с цялостно болшинство в Народното събрание беше признато решение за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика и по-конкретно да отпадне задължението за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до края на 2025 година по отношение на 2019 година

През юли тази година беше признато решение, което подсигурява, че терени на " Мини Марица- изток ” няма да бъдат разпродадени на разнообразни компании - развой, който щеше да форсира неимоверно ликвидацията на въгледобива в района на Стара Загора. Решение, което обаче беше изцяло неглижирано, както от служебния министър на енергетиката Росен Христов, по този начин и от неговия правоприемник Румен Радев, декларират вносителите на вота.

На фона на всичко това, българското държавно управление изпрати на Европейската комисия Териториални проекти за обективен преход, които опонират на редица към този момент взети в Народно събрание решения. Имайки поради, че България е парламентарна република, одобряваме за изцяло неприемливо изпълнителната власт да неглижира решения на висшия си законодателен орган. Затварянето на енергийни мощности от 3650 MW за сметка на увеличението на потенциала на ВЕИ в България с 3500 MW спомагателни мощности, най-вече от вятър и слънце, до 2026 година, без те да са резервирани от стандартни производства на електричество (ТЕЦ, АЕЦ или ВЕЦ) излага на риск цялата енергийна система на страната и нейната сигурност.

Социалният резултат ще бъде пагубен Безотговорните дейности на това държавно управление подписаха смъртната присъда на българската енергетика, чиято чернова беше усърдно подготвяна дълги години от държавните управления на ГЕРБ. Цели райони в Южна България са под риск от икономическа злополука, която ще докара до обезлюдяване и в последна сметка до демографски колапс в нашата страна, декларират още в претекстовете си вносителите на вота на съмнение.

 Дотук се стигна след повече от 12 дни митинги и блокади на миньори и енергетици, с искане за евакуиране на Териториалните проекти за обективен преход от европейските институции. Протестиращите към този момент подписаха съглашение с ръководещите, а Народното събрание го утвърди. Според съглашението страната се ангажира да не затваря административно нито въглищни, нито електрически централи. Въпреки това част от митингите не престават, напомня БГНЕС

 

Според правилника за работата на Народното събрание, разискванията по плана за решение за гласоподаване на избор на съмнение стартират не по-рано от три и не по-късно от седем дни от постъпването на предлагането.

След дебатите през днешния ден - 24 часа след края им на следващия ден предлагането на опозицията ще бъде гласувано в пленарната зала.

 

Вотът на съмнение няма да мине, съобщи Бойко Борисовкато посочи, че. няма да е той индивидът, поради който ще падне държавното управление. Но даде недвусмислени сигнали, че който не схваща от висшата политическа математика може да пострада. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР